sobota 7. července 2018

Rostlinná mléka

Nový mixér, nové pokusy. :)

Jako první jsem vyzkoušela kokosové mléko..

Obyčejný 200g balíček strouhaného kokosu a dle jednoho z mnoha receptů 600ml vody. Vznikla hustá kaše. Přecedila jsem ji přes čtvercovou plenku (úžasné, kolik má způsobů využití) a četla další návody.. Poté jsem mléko i s vymačkaným kokosem šupla zpátky do mixéru, přidala dalšího asi 0,5l vody a tentokrát se nebála mixovat dýl. Výsledkem je asi 800ml kokosového mléka. Mňam! Z čerstvého kokosu je prý ještě stokrát lepší, tak se těším, až někdy vyzkouším.

Jak na kokosové mléko příště:
  • do mixéru nalít 1200ml vlažné vody, přisypat 200g sušeného strouhaného kokosu, vařečkou promíchat a nechat chvíli stát.
  • přibližně 3 minuty intenzivně mixovat
  • přecedit přes plátýnko, nalít do skleněné nádoby a uchovávat v lednici po dobu 2-3dnů.
Vymačkaný kokos rozprostřu na plech, usuším a po troškách přidávám místo mouky do buchet. :)

Další na řadě bylo mléko mandlové:
  • večer namočit 1hrnek mandlí
  • ráno vodu z namočených mandlí slít, mandle nasypat do mixéru a přilít 4-5hrnků vody
  • mixovat, mixovat, mixovat
  • tentokrát jsem mléko už necedila, i když by to určitě šlo. Možná příště.
Makové mléko:
  • celý mák den předem namočit do vody
  • druhý den nalít i s vodou do mixéru a přidat na 150g máku cca 1litr vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat