pátek 18. května 2018

Akátový a bezový sirup

O bezovém sirupu jsem tu už jednou psala... Jen jsem si chtěla poznamenat, že letos jsem dělala dávku ze 3 litrů, tzn. ze 3 kg cukru a vyšlo mě to celkově asi na 5 litrů hotového sirupu - to abych příště věděla, kolik lahví si nachystat a nesháněla na poslední chvíli kdejakou skleničku. :)

Akátový sirup jsem stihla tak tak (díky, Ivi..). Zrovna hodně pršelo a my se v tom dešti vydali s Kubíkem ven... Květy akátu už nevypadaly zdaleka tak krásně jako za slunečného počasí, ale to mě neodradilo a nějaké jsem natrhala... s každým utrhnutím na mě spadlo asi tisíc kapek vody, takže jsem se bavila. :)


 Recept:
  • množství květů - hmm...30? 
  • 1 litr převařené a vychladlé vody
  • 20 g kyseliny citronové
  • 1 citron 
  • necelé 1 kg cukru
  • Toto všechno (citron nakrájený, ale přemýšlím, že příště ho asi rovnou vymačkám, abych z něj dostala co nejvíc) naložím na 24 hodin do chladu (haha, v komoře rozhodně chlad nemáme) a temna. Potom přecedím a rozmíchám cukr.
  • A výsledek - z tohoto množství je přibližně 1,5 litru sirupu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat