čtvrtek 6. dubna 2017

Vypečený chleba

Když jsem začala péct domácí chleba, tak jela stále pekárna. Potom se to na čas odmlčelo. Pak jsem zase zkoušela experimentovat s kváskem a s celozrnnými moukami, co si doma melu, ale stále jsem nebyla spokojená, resp. mi to nešlo tak, jak by to asi mělo vypadat a chutnat. Nakonec jsem zkusila chleba od mojí mamky, která ho peče pravidelně a tentokrát se opravdu povedl.. Jediná nevýhoda - je děsně rychle pryč!

Recept:
4 hrnky hladké mouky (já dala alespoň půl hrnku celozrnné, když už nic)
2 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí
0,5 lžičky kmínu
semínka slunečnicová, lněná. apod.
1,5 hrnku vody

Vše smíchat, nechat kynout alespoň 12 hodin. Potom těsto roztáhnout na pracovní desku, nechat 15 minut kynout. Přehnout na třetiny vodorovně i svisle a nechat kynout dalších 30 minut. Mezitím si už nechat nahřívat v troubě litinový hrnec (220 stupňů). Chleba šoupnout do hrnce a péct cca 30 minut s pokličkou a potom cca 15 minut bez.

Žádné komentáře:

Okomentovat